Tips voor een geslaagde barbecue


  • Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren.
  • Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes die u vervolgens aansteekt. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue worden verspreid.
  • Wanneer de vlammen zijn gedoofd ende houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hittebereikt om het vlees perfect te grillen.
  • Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.
  • Geef het vlees de tijd om bruin te worden. Teveel omdraaien is niet goed.
  • Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken, blijft het vlees sappiger.
  • Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat u het roostert.

  • Strooi van te voren nooit zout op het vlees, er verschijnt vocht, wat het bruin worden bemoeilijkt.
  • Gebruik een tang (dus geen vork). Hierdoor blijven de vleessappen bewaard.
  • Trek het vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, het laat vanzelf los.


Bewaartips

  • Zet het vlees direct na thuiskomst in de koelkast of vriezer. Wanneer u het vlees dezelfde of de volgende dag gebruikt, kan het in de koelkast.
  • Haal ingevroren vlees de avond van te voren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
  • Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat het vlees, wat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de (warme) buitenlucht ligt.
  • Leg het vlees nooit in de zon.
  • Kip en varkensvlees dient u altijd helemaal gaar te eten!
  • Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, gebruik hiervoor altijd schone schalen.


Goed bakken is belangrijk!

Zorg er altijd voor dat het vlees goed gebakken is. Ga hierbij uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur:

  • Rundvlees (biefstuk) rosé/rosé
  • Kalfs/lamsvlees en spiezen rosé/gaar
  • Varkensvlees en papilottes helemaal gaar
  • Voorgegaarde producten zoals worstjes, spareribs en kipproducten